29/01/2012

Review AJL Ke-26

       


     

*gambar oleh TV3*

         Assalammualaikum, AJL kali ini beberepa lagu telah bertanding antaranya awan nano, penakut, sungai lui, kekanda adinda, cinta muka buku, karma, gadis semasa, patah seribu, sedetik lebih, wanita seluruh dunia, huish sangat bagus-baguslah yang masuk. AJL kali ini memang sangat membuatkan orang ramai teruja sebenarnya, sememangnya ramai juga yang tertanya-tanya lagu apa yang akan merangkul juara. Tapi hari ini kita semua dah tahu siapa yang menjuarainya. Tapi kita review dulu eh hihihi.

         Baiklah pembukaan AJL sangat mengagumkan dari Raja Pop kita Jamal Abdillah yang menyanyikan lagu senandung semalam. Abang Awie kita peh!!!! raja rock kita mendendangkan lagu bujang senang feh sangat tu!!!!! tabik bang Awie. Diva kita pun ada lah masa opening tadi tau iaitu Datuk Shiela Majid. Memang pukulan orang lama masih menyengat dasyat sangat, memang dasyat.

         Set pertama, lagu pertama yang membuat persembahan adalah, Projek Pistol dengan lagunya wanita seluruh dunia, terbaik penyanyi dia ni suara bagus dan lagu ni dicipta oleh Boy Clifford vokalis kumpulan ini. Persembahan yang simple tapi arrangement dia dasyat huhuiiii. Lagu kedua pulak ialah, Jaclyn Victor sedetik lebih tinggi betul suara dia. Lagu ciptaan Eddry Abdul Halim. Ramai juga yang terpukau dengan vokal Jaclyn memang dasyat. Dinamik vokalnya sangat bagus. Seterusnya pulak lagu Kekanda Adinda dari Monoloque dan Atilia. Lagu ciptaan Monoloque, lagu ini arrangement dia bagus stail saya suka ada touch kemelayuan terbaik yehuuuu.

        Set kedua pulak, lagunya adalah gadis semasa dari Yuna. Tapi arrangement ni pun bestlah aduh! peningnya memilih yang terbaik an an an? selepas lagu gadis semasa pulak adalah lagu Kalau berpacaran dari Uncle Suhaimi, Altimet dan Ana Rafali lagu oleh Uncle Suhaimi lirik oleh mereka bertiga. Lagu ni enjoy boleh joget eh eh eh ah macam nak joget bila dorang menyanyi hihihi. Hah Najwa Latif cinta muka buku, ciptaan oleh najwa latif.

        Set ketiga, Faizal Tahir dengan karma membuka tirai di set yang ke 3 ini, ciptaan oleh Audi Mok dan Faizal Tahir. Macam biasalah FT terkenal dengan gimiknya, FT bermain piano dan piano di bakar berapi orang kata. Seterusnya lagu Alyah dengan lagunya Kisah Hati ciptaan oleh manusia putih. Best Alyah jadi patung, memang konsep yang bagus untuk malam ini. Dan selepas ini adalah Aizat sungai lui lirik oleh Aizat dan lagu oleh Anas. Lagu ini bagus, saya sangat suka, simple and steady muzik macam coldplay stail bradah.

        Set keempat, Yuna memulakan dengan penakut terbaiklah suara Yuna ni memangnya yang terbaik feel dia dasyat terpegun mendengar. Baiklah lepas lagu penakut lagu awan nano dari Hafiz, lirik oleh Budi Hikayat lagu oleh M.Nasir. juara vokal terbaik tahun lepas hafiz. Arrangement awan nano memang dasyat hari ini lain dari yang lain, lagu ini berpeluang untuk merangkul juara. Feel Hafiz membuatkan aku *hands down*. Bulu roma aku menaik weih. Seterusnya 3 suara dengan lagunya beribu sesalan, 3 vokal yang bagus, antara lagu yang saya predict boleh menang pada AJL pada kali ini. Mereka perform last ni untuk lagu yang bertanding malam ini.

        Closing performance pulak ada, iaitu segmen tribute to Allahyarham Sudirman Haji Arshad dari Black, Hazama, dan Azlan superb wei superb, al-fatihah kepada allahyarham. Dan persembahan terbaik dimenangi oleh, Kisah Hati Alyah, vokal terbaik disandang oleh Hafiz dengan Awan Nano, dan tempat ketiga pula ialah Karma FT, dan tempat kedua adalah 3 suara Beribu Sesalan, dan tempat pertama ialah HAFIZ AWAN NANO PEGHHHHHH!!!!! proud to be AF7 terbaik. Ini dia produk AF dan AF7.

        Dan saya setuju dengan penjurian kali ini. OMG hafiz inilah produk AF yang orang cakap tak berkualiti tetapi Hafiz membuktikan AF bukan produk yang naik dan hilang. Saya banga hafiz lahir dari season saya AF7 jyeah. DAN HAFIZ JUARA LAGI. Sekian, wasalam. And THIS IS MY VOICE.

9 comments:

  1. update blog sambil watching AJL26..gud job lah you akim..hahaha..the real fastest :)

    ReplyDelete
  2. Hahaha..rajin akim terus wat review AJL ek.. tapi happy!! pilihan juri amat tepat..hafizzz memang terbaik!! Love voice hAFIZ...

    ReplyDelete
  3. yess! Alhamdulillah~ Hafiz Suip menang!! Heheh...congratez to AF Product!

    ReplyDelete
  4. hafiz memang terbaikk !
    vokal mantap
    persembahan yg simple sangat but menyentuh hati

    ReplyDelete
  5. hoyeahh awan nano menang ! as expected from M.Nasir and Budi Hikayat, ditambah lagi dgn vocal Hafiz yg memang mantap-semantap mantapnya.lol^^ i'm glad they won and they really deserved it =)) AJL tahun ni lagu best2^^

    ReplyDelete
  6. alhmdulillah awan nano menang!!
    btw sy msih mgharap akim akan menang jgak sbab lpas ap yg dia kate dan predict psal ajl..i know you r talented..!! so u can do a good song.. sbab akim pun boleh buat lagu..!! gud luck :)

    ReplyDelete
  7. melodi sedap. lirik bagus. suara pergh pergh. 3 gabungan yang superb! dah dijangka akan menang. kite sukeeee abam apis menang :P


    *buat pop-up utk comment lagi best kot akim. senang readers nak komen sini. cadangan je. okbai*

    ReplyDelete
  8. eh akim, m nasir tinggikan key lagu awan nano ke utk hafiz? sebab rasa mcm studio version tak la setinggi tu.

    tp vokal hafiz dgn yuna adalah yg terbaik. tak bermakna kena jerit2 je baru dinamakan vokal mantap. aku sokong yuna tapi hafiz deserved it man..

    ReplyDelete
  9. dah agak hafiz menang.... kekekekek... congrats to hafiz!

    ReplyDelete