15/07/2011

MAAFKAN ATAU TIDAK?? YANG LEPAS ITU KESILAPAN SAHAJA...

SALAM rasanya da lme tk update... sje jek larh akim nk ckp psal topik nie... jom...

Dalam antara kita di sini yang ada di blog ini msti pernah mengalami masalah, masalah dalam famili, dalam hubungan atau apa pun. Ok jom dngr ok. pade hari ini Akim belajar something yang sngt istimewa iaitu memaafkan diri kita. Kenapa perlu sebab dalam hubungan or famili atau ape pun... kte selalu buat kesilapan... dan punca setiap kejadiaan atau perbalahan msti ade permulaan... so kte perlu memaafkan diri kita... dan bila kite sndri tk mampu nk memaafkn diri kite sndri... mknenye akn berlaku larh mslh moral... btol tk?? jd kite perlu memaafkan diri kite...


Seterusnya... hehehehe... kite memaafkan org yg melakukan kesilapan... knpe?? mngkin kesilapan yg dibuatnye... berpunca dari kita sndri... mngkin kte terlepas pndng or kite jarang mngambil perhatian kepada org yg mmbuat kesalahan... ape yg pnting skrng nie adalah MEMAAFKAN ITU PNTING DLM HATI SUPAYA KITE LEBIH TENANG DAN MENJADI LEBIH BAIK... SALAM...

28 comments:

  1. dats rite!memaafkn membuatkn kte lbh tenang!

    ReplyDelete
  2. yang pnting kte kne usehe memperbetulkn kesilapan kte...

    ReplyDelete
  3. dan, jangan mengulangi kesilapan yang sama. tu pun penting :)

    ReplyDelete
  4. aku mmg sentiasa pemaaf, haha

    ReplyDelete
  5. It is easy to forgive..but it's hard to forget.. apapon..kita manusia biasa yg xlari dr membuat kekhilafan..yg penting.. kita sentiasa belajar dr kesilapan kita.. perlu ade kesedaran diri.. kita adalah makhluk Allah yg sama sahaja di sisinya!!

    ReplyDelete
  6. setuju ngan akim...kadang2 dgn memaafkan hati kita jadi lebih tenang dan sentiasa lapang dada... :)

    ReplyDelete
  7. kak sal btul... kekadang mmng ssh nk lpekn... tp kte sbgai mnusie... ape kte bole wat ntk lpekn?? sentiase pcye adenye thn... klu kte salu pkirkn... ape akn blku?? moral larhkn??

    ReplyDelete
  8. I'm always being a forgiven person.. cuz I know i'm not a perfect person.. bila kita selalu memaafkan ..kdg2 manusia selalu ambil kesempatan.. well.. nk wat cmne.. lam ht ade taman.. so i'm just being as I am.. xreti puwn nk marah n dendam kt org lama2...

    ReplyDelete
  9. Memaafkan kepada sesiapa yang telah sedar akan kesilapannya....

    ReplyDelete
  10. salam.. sy setuju ngan akim.. perkra yg paling peting sebelum kita memaafkn org lain maafkn diri kita dahulu.. kita harus sedar kesalahan diri kita dulu..dan lebih afdal jika sebelum kita tido,maafkan lah segala kesalahan org lain terhadap kita. manalah tahu..mngkin esok kita tidak bernyawa lg.. ^^
    ~sekadar kongsian. ~

    ReplyDelete
  11. satu konsep jer,jgn tgk salah or silap org,baek tgk dri kiter duluk knknknkn~

    ReplyDelete
  12. apa2 pun saya nk minta maaf kalau saya ada buat salah kat abg akim n sesiapa saje yg kenal saya

    ReplyDelete
  13. memaafkan orang lain adalah satu cara 'membasuh' hati. :)

    ReplyDelete
  14. forgiving is important with each other which is has a realizing about their self..bila kita memaafkan seseorang itu adalah kewajipan kita sebagai umat rasullulah..and dlm waktu yg sama kita dpt trenagkan dri kita sndri as a human..so no wonder lah apa yg u ckp tu btl...:)

    ReplyDelete
  15. saya betul2 minta maaf.....truly sorry....

    ReplyDelete
  16. memaafkan diri sendiri sebelum memaafkan orang lain adalah perkara yang sukar, kadang kita rasa dah maafkan diri sendiri tapi sebenarnya belum, masih ada sesalan dan keraguan ... jadi kta mesti kuatkan hati dan tabah

    dan juga sayangi diri sendiri dahulu sebelum menyayangi orang lain, bila kta dapat menyayangi diri sendiri dengan ikhlas ... than amat senang untuk menyayangi orang lain dengan khlas dan seadanya ... just untuk mengingatkan diri sendri dan untuk kengkawan semua .... :)

    ReplyDelete
  17. Kata-kata memang mudah tapi bila berkait dengan hati dan perasaan tidak ramai yang dapat berbuat demikian...... Semak diri, adakah kita betul-betul memaafkan orang itu......

    ReplyDelete
  18. maaf n memaafkn adlh skap yg mulia...plg utama syg n maafkn diri sendiri...stp blaku ambl pgajaran n pedoman...n sentiasa pk dahulu sblum btindak...

    ReplyDelete
  19. setiap manusia msti melakukn kesilapan..so dengan memaafkn org itu 1 sifat yang mulia....

    ReplyDelete
  20. nabi pon mudah untuk memaafkan umatnye..ape lagi kite ni yg hnye manusie biase!!!btol x???='))

    ReplyDelete
  21. ye.. btol3.. bermaaf-maafan lah antara satu sme lain..

    ReplyDelete
  22. Agree dengan akim. kite manusia kan, tak lari dari buat salah. so, sama2 laa kite maafkan diri kite dan org lain. baru syokk life after that :))

    ReplyDelete
  23. mcm mne kalo kesalahan tuh berpunce dri org tuh???
    kesalahan yg mmg susa kite nk maafkan
    adkah kite nk maaf kn kslahan org tuh sng2 jer????

    ReplyDelete
  24. btul 2...kite mestilah ada sifat memaafkan seseorang....sedangkan Allah maafkan makhlukNya n Nabi maafkan umatnya takkan kita tak boleh...So,kita perlu cuba untuk memaafkan seseorang itu wlaupun dia tlh byk menyakitkan hati kita!!!
    y penting maafkan seseorang itu mesti IKHLAS
    :) hehehe

    ReplyDelete